Edunvalvonta

Jos muistisairaan henkilön etuja ei voida turvata esimerkiksi yhteisin pankkitilein, valtakirjoin tai edunvalvontavaltuutuksin, voidaan hänelle määrätä edunvalvoja. Tämä on kuitenkin viimesijainen toimenpide, ja edunvalvontaa ei tarvita, jos muistisairaan asiat voidaan hoitaa muilla tavoin.

Edunvalvoja huolehtii muistisairaan eli päämiehen taloudellisista asioista, asianmukaisesta hoidosta, huolenpidosta sekä kuntoutuksesta.

Kuka voi olla edunvalvoja?

Edunvalvoja voi olla yksityishenkilö eli yksityinen edunvalvoja tai täysin ulkopuolinen henkilö, eli niin sanottu yleinen edunvalvoja. Voit siis myös harkita, haluaisitko itse olla läheisesi edunvalvoja.

Seuraavissa tilanteissa Vivaelon geriatri on apunasi edunvalvontaprosessissa:

1. Toimintakyvyn arviointi: Geriatri voi osallistua arvioimaan henkilön fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä. Tämä on tärkeää, kun mietitään, tarvitaanko edunvalvontaa ja millainen edunvalvonta olisi asianmukaista.

2. Hoitotarpeen arviointi: Jos henkilö tarvitsee erityistä hoitoa tai kuntoutusta, on geriatrin lausunto olennainen osa edunvalvontahakemusta. Se voi auttaa selvittämään, millaista hoitoa tai tukea henkilö tarvitsee.

3. Muistisairaudet ja kyvyttömyys tehdä päätöksiä: Jos henkilö kärsii muistisairaudesta tai muusta tilanteesta, joka estää häntä tekemästä päteviä päätöksiä, geriatrin arvio voi olla keskeinen tekijä edunvalvontapäätöksissä.

Miten edunvalvontaa haetaan?

Edunvalvontaa haetaan ilmoituksella tai hakemuksella kotikunnan Digi- ja väestötietovirastosta. Lisätietoja ja apua voi saada paikalliselta Digi- ja väestötietovirastolta tai oikeusaputoimistolta.

Lue lisää geriatripalveluista.

Varaa aikasi Vivaelon geriatrille tästä:

tai soita