Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä sairaus, joka vaikuttaa pääasiassa liikkeiden säätelyyn Se diagnosoidaan tavallisimmin 50–70 vuoden iässä, mutta se voi alkaa aikaisemminkin. Tauti on usein perinnöllinen niillä, joilla se alkaa jo 30–40-vuotiaana.

Mitkä ovat Parkinsonin taudin oireet?

Parkinsonin tautiin liittyy kolme pääoiretta: lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja taudille ominainen lihasjäykkyys. Oireet kehittyvät hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa ja alkavat yleensä ensin toisen puolen raajoissa ennen kuin ne leviävät molemminpuolisiksi.

Lepovapina ilmenee erityisesti yläraajoissa levossa ja vähenee tai loppuu kokonaan aktiivisen liikkeen aikana. Se voi ilmetä myös sormien tyypillisinä liikkeinä. Liikkeiden hidastuminen näkyy esimerkiksi vaikeutena nousta tuolilta ja hitaana kävelemisenä, jossa askeleet ovat lyhyitä.

Lihasjäykkyys ilmenee hitautena liikkeissä, kuten käden taivuttamisessa, ja voi aiheuttaa kasvojen ilmeettömyyttä ja käsialan pienenemistä. Puhe saattaa muuttua monotoniseksi. Tasapainon ja asennon säätelyn heikkeneminen voi johtaa kaatuiluun.

Parkinsonin taudin edetessä voi ilmetä myös autonomisen hermoston oireita, kuten äkillistä verenpaineen vaihtelua, ummetusta, hikoiluhäiriöitä, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja impotenssia. Muita mahdollisia oireita ovat hajuaistin heikentyminen, puheen ja nielemisen vaikeudet, ihon rasvoittuminen, syljen valuminen, unihäiriöt, päiväaikainen uneliaisuus, voimakas uupumus, muistihäiriöt, ajatustoiminnan hidastuminen ja masennus. Ei-motoriset oireet, kuten hajuaistin huononeminen, ummetus ja unihäiriöt, voivat esiintyä jo ennen motoristen oireiden ilmenemistä useita vuosia.

Mistä Parkinsonin tauti johtuu?

Parkinsonin tauti johtuu pääasiassa aivojen hermosolujen vähittäisestä tuhoutumisesta, erityisesti dopamiinia tuottavien hermosolujen rappeutumisesta. Dopamiini on aivojen välittäjäaine, joka on tärkeä liikkeiden säätelyssä. Syytä hermosolujen vaurioitumiseen ei tiedetä, mutta se johtaa hermovälittäjäaine dopamiinin puutteeseen ja tahdonalaisia liikkeitä säätelevien hermoratojen vaurioitumiseen.

Noin 20 %:lla potilaista on Parkinsonin tautia sairastavia sukulaisia, mutta tauti on hyvin harvoin varsinaisesti periytyvä.

Vaikka Parkinsonin taudin tarkka syy ei ole tiedossa, vaikuttavat taudin kehittymiseen sekä geneettiset että ympäristötekijät. Geneettinen alttius voi lisätä riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, ja tietyt geenimuutokset on yhdistetty taudin kehittymiseen. Altistuminen tiettyjen kemikaalien, kuten torjunta-aineiden tai raskasmetallien, on arvioitu lisäävän Parkinsonin taudin.

Miten Parkinsonin tauti diagnosoidaan?

Parkinsonin taudin diagnoosi perustuu kliiniseen neurologiseen tutkimukseen. Diagnoosi tehdään ilman laboratoriotutkimuksia, sillä missään verikokeissa ei ilmene Parkinsonin taudille tyypillisiä muutoksia. Tauti ei näy myöskään tavallisissa aivojen kuvantamismenetelmissä, kuten tietokone- tai magneettikuvauksessa. Jos oireissa on epätyypillisiä piirteitä, lääkäri voi pyytää lisätutkimuksia varmistaakseen, ettei taustalla ole muita sairauksia.

Selvä lääkevaste tukee Parkinsonin taudin diagnoosia.

Miten Parkinsonin tautia hoidetaan?

Parkinsonin tautiin ei ole parantavaa eikä merkittävästi sairauden kulkua hidastavaa hoitoa.

Taudin tuomia haittoja voidaan vähentää säännöllisellä liikunnalla ja lääkehoidolla. Liikunnan tulisi sisältää sekä lihaskunto- että tasapainoharjoittelua. Arkiliikunta ja omatoimiset harjoitteet ovat tärkeimpiä.

Fysioterapian avulla voidaan lisätä liikkuvuutta, vähentää kaatumisriskiä sekä auttaa päivittäisissä askareissa selviämistä. Toimintaterapia ja apuvälineet ovat tukena arjen toiminnoissa. Joskus käytetään puheterapiaa mm. nielemisvaikeuksien ja äänen voiman heikkenemisen vuoksi.

Parkinsonin taudin kuntoutus

Kuntoutuksen tavoitteena on parantaa ja ylläpitää toiminta- ja työkykyä. Kuntouttava hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti.

Vivaelon geriatrit yhdessä neurologisen fysioterapeuttimme kanssa suunnittelevat ja rakentavat aina parhaan hoitokokonaisuuden juuri sinulle.

Parkinsonin taudin kuntoutus voi sisältää esimerkiksi:

Varaa aika Vivaelon geriatrille tästä:

Varaa aika Vivaelon neurologiselle fysioterapeutille tästä: