Otsa-ohimolohkorappeuma

Otsa-ohimolohkorappeumasta johtuva muistisairaus (frontotemporaalinen degeneraatio) on yleisnimitys niille oireyhtymille, joille on ominaista aivojen otsa- ja ohimolohkojen toiminnan heikkeneminen ja siitä johtuvat oireet. Otsalohkot ohjaavat aivojen toiminnanohjausta, käyttäytymistä ja impulssikontrollia. Jos otsalohkojen toiminta häiriintyy, muuttuu ihmisen käyttäytyminen usein huomattavasti. Sairaus alkaa yleensä 45-60 ikävuoden välillä, alkaa usein hiipien ja etenee vähittäin.

Otsa-ohimolohkorappeuman muistisairaus voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Niistä yleisin on otsalohkodementia. Harvinaisempia ovat ohimolohkojen alueelle painottuvat semanttinen dementia ja etenevä sujumaton afasia, jotka johtavat vähitellen voimistuviin puheen ja kirjoittamisen sekä kasvojen ja esineiden tunnistamisen ongelmiin, mutta eivät niinkään muutoksiin käyttäytymisessä tai muistissa.

Otsa-ohimolohkorappeuma vaikuttaa myös tunteiden säätelyyn. Potilailla voi olla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan tai ilmaista niitä asianmukaisesti. Tämä saattaa johtaa sosiaalisiin vaikeuksiin ja vuorovaikutuksen haasteisiin.

Kolme yleisintä tähän sairausryhmään kuuluvaa oireyhtymää on esitelty alla.

Frontotemporaalinen dementia

Yleisimpiä oireita ovat:

Muisti, havaintokyky ja motoriset taidot on usein kohtalaisesti säilyneet, mutta puheen tuottaminen on normaalia työläämpää ja sanoja voi olla vaikea löytää tai niiden merkitys voi olla hämärtynyt.

Sairaudentunto on usein heikko, eli sairastunut itse ei kykene arvioimaan sairauden aiheuttamia toimintakyvyn muutoksia.

Etenevä, sujumaton afasia

Etenevän sujumattoman afasian näkyvin oire on kielellinen häiriö, johon liittyy:

Sairauden myöhäisvaiheessa kielellinen oireisto voi edetä täydelliseen puhumattomuuteen.

Muisti ja muut kognitiiviset toiminnot ovat usein suhteellisen hyvin säilyneitä. Sairauden alkuvaiheessa sosiaaliset taidot ovat hyvin säilyneet, mutta sairauden edetessä oireet vastaavat frontotemporaalisen dementian (ks. edellä) oireistoa.

Frontotemporaalinen dementia

Vaikutukset kohdistuvat erityisesti kielelliseen ymmärrykseen ja sanan merkitysten tunnistamiseen.

Tyypillisiä piirteitä semanttisessa dementiassa ovat:

Semanttisen dementian hoito pyrkii tukemaan potilaan kommunikaatiota ja arjen toimintoja. Hoitosuunnitelma voi sisältää puhe- ja kielihoitoa, kognitiivisia harjoituksia sekä lääkitystä oireiden hallintaan.

Lue lisää muistisairauksista täältä.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua!

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi otsa-ohimolohkorappeumaa, voit ottaa yhteyttä Vivaelon asiantunteviin erikoislääkäreihin joko soittamalla asiakaspalveluun:
tai varaamalla ajan tästä: